Om en brevduva har kommit på villovägar!

Ibland händer det att en brevduva kommer ur kurs och hamnar fel. Det kan bero på dåligt väder, åska med elektricitet i luften, extremt hårda vindar så att duvan flyger sig trött eller kanske flugit mot en elledning och blivit skadad.
SBFs medlemmar är mycket tacksamma om du, som finner en trött eller skadad brevduva, kan hjälpa oss att ta hand om våra kära djur.


  • Ge duvan rent vatten i en liten skål.
  • Ge duvan mat. Den äter alla slags torkade sädeslag, korn, vete, majs, ärtor, bönor etc. och fågelfrö. Hemma i köket har man kanske risgryn (okokt), havregryn eller torra gula ärtor, vilket duger bra.
  • Ger inte duvan sig av igen under dagen, försök att fånga den.
  • Placera gärna den trötta duvan i en stängd bur eller papplåda några dagar så att ingen katt eller rovdjur kommer åt att göra den illa.
  • Läs av den fasta fotringen, vilken duvan vanligen har runt högra benet.
    Exempel på en svensk brevduva kan vara: S 88-02-432, där S står för Sverige, 88 betecknar klubb, 02 är årtalet (detta står vanligen på tvären), 432 är ett följenummer, med vilket man kan utläsa ägaren i vårt register. Danska duvor med beteckningen DAN och följenummer, och norska duvor, NORGE med följenummer kan också finnas, eftersom de tävlar med sina duvor från Sverige.
  • Om det är långt till någon förening, är vi tacksamma om duvan får stanna några dagar, äta upp sig och vila, samt bli släppt igen, när den ser pigg ut.
  • Släpp duvan på morgonen vid fint väder, då har den bäst förutsättningar att flyga hem. Man får aldrig stänga inne en brevduva någon längre tid, eftersom det är en annan persons egendom. Det är alltid någon som äger en ringmärkt brevduva.
  • Om du finner en död brevduva, läs av den fasta fotringen och meddela någon i Svenska Brevduveförbundet, som återfinns på vår hemsida under rubriken Kontaktpersoner. Medlemmarna är alltid intresserade av att få veta var deras brevduvor blivit av, när de inte kommer hem igen efter en tävling.

Vi tackar på förhand.
Svenska Brevduveförbundet

Tillvaratagen duva

         

    Tillvaratagen Dansk duvan:    Sök här

    Tillvafratagen Norsk duva:      Sök här