Brevduvesport 


Svenska Brevduveförbundet bildades 1917 av Oscar Gyllenhammar i Göteborg och är en sammanslutning av samtliga brevduveföreningar i Sverige.
Förbundet består av ca 150 medlemmar från Stockholm i norr till Ystad i söder.

 

Vill du bli medlem i Svenska brevduveförbundet? Ta kontakt med någon i styrelsen och skicka ett mail för vidare information Medlemskostnaden är 600:- per år.

 

Lite kort om brevduvesport


Brevduvesport är en hobby som vem som helst kan syssla med, gammal som ung. Under sommarhalvåret arrangeras tävlingar i klubb, distrikt och även nationellt. Den största tävlingen är SM som består av sex gemensamma National tävlingar,varav tre ifrån söder och tre ifrån norr. Dessutom så koras En Nationalmästare norr samt likaså en Nationalmästare söder. Bäst sammanlagda resultat ifrån de sex National kappflygningarna ger den Svenska Mästaren. Förutom detta arrangeras ett 20-tal tävlingar på distriktsnivå på kort- och medeldistans.

 

Brevduvesport går ut på att släppa duvorna från en gemensam plats för att så snabbt som möjligt flyga hem till slaget. Den duva som har högst genomsnittshastighet vinner. Duvorna som tävlar förses med en speciell ring som registrerar tidpunkten för duvans hemkomst på slaget. På så sätt kan hastigheten beräknas.

 

En stor del av sporten går ut på att avla fram så bra duvor som möjligt. Detta innebär att det krävs god kontakt med djur i allmänhet men också elementära kunskaper i djuravel. För att bli framgångsrik inom sporten krävs ofta många år av hårt arbete med brevduveavel och goda erfarenheter i tävlande med brevduvor.
Är du intresserad av djur? Är du intresserad av djuravel? Gillar du att tävla?  I så fall kan brevduvesport bli en sport för resten av livet!


 Ladda ner vår broschyr om Brevduvesport 

 


Svenska Brevduveförbundet